PROIECT PROF
MATE
Programul national de reducere a abandonului școlar – PNRAS
Școala Gimnazială „Ion Ionescu” Comuna Valea Călugărească
Titlul proiectului: Alege Şcoala!
Cod proiect: F-PNRAS-1-2022-0364
Contract de finanțare nr. 5150/0036/27.09.2022
ANUNŢ
PROGRAM NAŢIONAL PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI ŞCOLAR
Şcoala Gimnazială Ion Ionescu Comuna Valea Călugărească este, începând cu data de 27.09.2022, beneficiar în cadrul Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar, finanţat prin Componenta C15 – Educaţie a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova.
Prin intermediul programului, Şcoala Gimnazială Ion Ionescu Comuna Valea Călugărească va beneficia de finanţare pentru dotarea unor clase digitale şi desfăşurarea unor activităţi-suport pentru elevii grupului ţintă. Sunt incluse măsuri şi acţiuni de prevenire, intervenţie şi compensare la nivelul şcolii care vizeză prevenirea abandonului şcolar şi părăsirea timpurie a şcolii. Programul va fi implementat pentru o perioadă de trei ani.
Sub titlul de Alege Şcoala!, în cadrul programului se desfăşoară:
- Activități MATE: aplicarea Chestionarului SASAT, completarea Fişelor de observare MATE, completarea Fişelor de evaluare MATE, introducerea datelor în Observatorul şcolii/SIIIR/raportare şi comunicare periodică a rezultatelor, elaborarea planurilor de intervenţie/dosarelor de caz.
- Activități de prevenire: Stop bullying! – atelier de dezvoltare a unui climat pozitiv și inclusiv, activități de conștientizare a problemelor legate de violență în mediul școlar/bullying, Teatru Forum – atelier de dezvoltare a abilităților de viață, socio-emoționale, autonomie, comunicare în limba română/ engleză / franceză, gândire critică, creativitate, adaptabilitate, Atelier practic – Chimia și viața – atelier practic de introducere a elevilor în tainele chimiei într-o manieră activă prin experimente, Cartea alină sufletul solitar și bucură spiritul mereu viu – club de lectură.
- Activitățile de intervenție: A te folosi în mod corect de limba natală este o necesitate – activități pedagogice și de sprijin care includ cursuri remediale la Limba si literatura română, Numerele ne sunt prietene – activități pedagogice și de sprijin care includ cursuri remediale la matematică, Făbricuța de idei – atelier de tip art & craft și hand made – atelier de dezvoltare a abilităților practice și creativității, Starea de bine a elevilor prin sport, muzică, artă – activități menite să sprijine starea de bine a elevilor prin intermediul muzicii, dansului, mișcării și artei, Trăim sănătos într-un mediu curat – atelier care promovează educația pentru sănătate și comportamente social-civice de protejare a mediului înconjurător, Școala părinților – activitate de educație parentală, Școala TA de vară – atelier cu activități în timpul vacanței pe teme de mediu, educație socială, consiliere în carieră, etc.
- Activități de compensare: recensământ pentru identificarea şi înregistrarea copiilor şi tinerilor din afara şcolii care sunt în situaţia de abandon/PTS, activităţi de formare autorizate şi de îndrumare (coaching) pentru cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar.
- Activitati de digitalizare: dotarea cu clase inteligente pentru predare-învatare, diagnostic iniţial privind competenţele digitale ale elevilor/chestionar.