Pentru România, anul 2018 are, aşa cum ştim cu toţii, o semnificaţie specială. Se împlinesc 100 de ani de la finalizarea Primului Război Mondial , “marele război” cum a fost supranumit, care a lăsat în urmă milioane de morţi, răniţi şi dispăruţi. Jertfa României: 339.117 morţi, 229.000 răniţi şi 116.000 prizonieri sau dispăruţi. Tuturor acestor eroi le datorăm respect şi consideraţie.
Datorită participării României la război, alături de Antanta în perioada 1916-1918, visul de veacuri al acestui popor s-a împlinit: unirea cu fraţii din Basarabia (27 martie 1918), Bucovina (15 noiembrie 1918) şi Transilvania (1 decembrie 1918). Se constituia astfel statul naţional român în graniţele sale fireşti.
Pentru a marca acest moment deosebit din istoria naţională, Şcoala Gimnazială “Ion Ionescu” Comuna Valea Călugărescă, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Valea Călugărescă, au organizat Concursul “Centenarul unirii şi Valea Călugărescă” în cadrul căruia elevii au investigat istoria comunei, au aflat prin efort propriu despre personalităţile comunei, locurile speciale, au scris eseuri, au realizat reportaje, machete, postere, afişe. La concurs, s-au înscris 24 de echipaje formate din câte 4 elevi. Concursul s-a adresat elevilor claselor a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială “Ion Ionescu” şi structurile acesteia: Şcoala Gimnazială Nicovani, Şcoala Gimnazială Rachieri. Concursul a avut patru probe: test grilă cu întrebări referitoare la participarea României în Primul război mondial şi realizarea Marii Uniri, realizarea unui eseu cu titlul: ”100 de ani de Valea Călugărescă, cum văd eu următorii 100 de ani”, realizarea unui articol/reportaj/interviu despre locurile şi oamenii din localitate, iar ultima probă a presupus confecţionarea unui afiş, poster, machetă sugestive pentru titlul concursului. Juriul a fost format din: prof. Listoschi-Neacşu Raluca, prof. Dancu Cristina, prof. Alexandru Andreea, prof. Vasile Mioara, prof. Popescu Elena şi domnul consilier local Petre Gabriel. Domnul consilier Petre Gabriel, este cel care a asigurat premiile pentru câştigători şi a sprijinit logistic desfăşurarea concursului. Dorim să-i mulţumim pentru implicare.
Ne-am propus, prin organizarea acestui concurs, ca în anul Centenarului să canalizăm energiile creative și dorința de cunoaștere a elevilor către un moment important pentru construcția și devenirea națională, asupra căruia ne aplecăm cu respect, dar și cu încrederea că promovarea valorilor reprezintă singura cale spre un viitor care să ne cuprindă pe toți.
Considerăm că principala valență a Centenarului este cea educativă și anume transmiterea de principii, valori și atitudini către tânăra generație, cu scopul de a conștientiza și onora jertfele înaintașilor, ale generației care a făurit Marea Unire, dar și de a genera o reflecție asupra modului în care fiecare dintre noi poate contribui la conturarea României viitorului.
Pentru a premia câştigătorii, dar şi pentru a oferi comunităţii locale ocazia de a aprecia activităţile în care elevii şcolii sunt implicaţi, a fost organizat, sâmbătă, 5 mai, la Căminul Cultural din localitate, spectacolul: “Uniţi pentru un zâmbet de copil!”. Am fost onoraţi de prezenţa domnului primar Vasilică Neacşu, care a pregătit copiilor şi o surpriză, a membrilor Consiliului Local, a Domnului director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie, alte personalităţi ale comunei, doamna director, prof. Viorica Mincu, dar cel mai important, părinţi şi bunici.
Elevii şcolii au organizat alături de profesorii şi învăţătorii lor (Croitoru Ana-Maria, Vlad Andreea, Meica Alexandra, Bojoagă Gina, Olteanu Zinca, Moraru Roxana, Soare Gheorghe, Ioniţă Velorica, Cojocaru Mirela, Dumitra Roxana, Enache Daniela, Radu Gilica, Dobrică Viorica şi Mateescu Cristina) standuri cu vânzare a obiectelor confecţionate chiar de ei, dulciuri, produse artizanale. Mai mult, elevii au oferit celor prezenţi moment artistice legate de Marea Unire şi nu numai.
Ţinem să le mulţumim Cătălinei Andrei şi Danei Dorneanu, pentru colaborare şi pentru implicarea lor în programul artistic, dar şi în celelalte activităţi pe care şcoala noastră le desfăşoară.
Nutrim speranţa că elevii acestei şcoli au înţeles motivaţiile demersului nostru, şi, peste ani vor devei acei părinţi care le vor povesti copiilor lor despre anul în care ei au sărbatorit 100 de ani de la Marea Unire.
DIRECTOR-ADJUNCT,
PROF. LISTOSCHI-NEACŞU RALUCA